Narvika Bovcon, Igor Bravničar, Ana Čigon, Ana Grobler, Gorazd Krnc, Vanja Mervič, Domen Rupnik, Aleš Vaupotič, Tilen Žbona:

Die Neuen Namen - ArtNetLab, videi v galeriji GAD, Berlin (Kolonie Wedding)

2009

razstava, projekcije

ArtNetLab, Slowenien, Videos

GAD, Berlin, 27. februar - 1. marec2009, kustosa Marina Gertsovskaja, Michal Molochnikow

http://www.galerieartdigital.com
http://black.fri.uni-lj.si

 

Video instalaciji:

Vanja Mervič: Midas' Room (2008)

Narvika Bovcon, Aleš Vaupotič: Presence (2008)

 

Videi:

Vanja Mervič: xyz (2008)

Tilen Žbona: Das Unheimliche (2000)

Gorazd Krnc: Three Doors (2007)

Narvika Bovcon, Aleš Vaupotič: Lounge (2008)

Igor Bravničar: The End of Time (2007)

Ana Grobler: Migraine (2007)

Ana Čigon: Anima (2007)

Domen Rupnik: To Be (2007)

Gorazd Krnc: Archaios Xene (2006)

 

Izbrana dela so nastala s pomočjo različnih tehnik video montaže in prinašajo celovit spekter, od fotografskega zapisa in »stop-motion« animacije, prek analognih video učinkov, remontaže in inkrustacije, do animacije panorame v flashu, do realnočasovne manipulacije video posnetka in zajemanja slike z video kamero v prostoru. Vsako od izbranih del prinaša poseben vidik medija videa in inovativen umetniški izraz v širitvah tega medija.

Izbrana dela tematizirajo sodobno medijsko poplavo podob, odnos posameznika do družbe in do arhetipskih, mitskih situacij, v katerih se potencialno lahko znajde ali pa si jih zaželi. Človekove odločitve so postavljene pred številne preizkušnje. Gibljiva slika, medij največje zatopitve, je s svojo vsezmožnostjo pričaranja nemogočih pogledov hkrati ogledalo človeške eksistence in človekovega pogleda v svojo notranjost. Kulturna paradigma, lahko rečemo evropska, postane osrednje prizorišče za iskanje identitete in moralnih vrednot sodobnega posameznika.

Videi so kot vizualne pripovedi v kontekstu Evrope razumljivi, saj si delimo kulturno paradigmo gibljivih slik in medijev, ki ni odvisna od jezika določenega naroda, zato občinstva ne deli na domačo in tujo publiko. Izbrana dela postavljajo v ospredje vidik kulturne remontaže. Obenem video, kot vsak umetniški izraz, ozavešča specifične kulturne vidike, načine življenja lokalnih skupnosti, ki so za občinstvo multikulturne Evrope lahko zelo zanimivi, saj se dotika napetosti med enotnostjo in pluralnostjo naše družbe.

http://www.galerieartdigital.com/

http://www.koloniewedding.de/orten.php?ort=GAD&aktuel

http://black.fri.uni-lj.si/riii/files/photo_gad/